Home Čika Kekine priče i pesme EKO KOMPOST RATNICI: PRETVARANJE OTPADA U ZLATO

EKO KOMPOST RATNICI: PRETVARANJE OTPADA U ZLATO

50
0

Zdravo, eko kompost ratnici! Da li ste spremni za uzbudljivu avanturu sa našim prijateljima, majmunom Maksom, bubamarom Lusi i sovom Oliverom?
Danas zaranjamo u fascinantan svet kompostiranja, gde se otpad pretvara u zlato!
Da li ste spremni da im se pridružite u njihovoj misiji?
Počnimo!

U srcu Zelengrada, Maks, Lusi i Oliver su primetili nešto čudno – gomile kuhinjskih ostataka i lišća su se bacale. Maks, radoznali majmun, se počešao po glavi i rekao: „Zašto bacamo sve ove stvari? Mora postojati način da to učinimo korisnim!“
Ulazi profesor Zelenlist, mudra stara kornjača koja je znala sve o kompostiranju. Sa svetlucanjem u očima, objasnio je: „Kompostiranje je kao magija za zemlju. Pretvara naše kuhinjske ostatke i dvorišni otpad u tlo bogato hranljivim materijama, savršeno da biljke rastu velike i jake.“
Naš trio prijatelja, sada zvanično EKO KOMPOST RATNICI, pažljivo je slušao dok ih je profesor Zelenlist vodio kroz proces kompostiranja.
„Sakupite ostatke voća i povrća, ljuske od jaja i suvo lišće. Pomešajte ih u posebnu kantu za kompost i gledajte kako se magija dešava!“
Uzbuđeni, Maks, Lusi i Oliver postavili su svoju kantu za kompost u Maksovom dvorištu. Svaki dan su ubacivali kore od banane, jezgra jabuke, pa čak i talog kafe iz Oliverovog jutarnjeg kafe. Svoju kantu za kompost nazvali su „Zlatko“, jer je trebalo da pretvori otpad u nešto vredno.

Evo pitanja za vas, naše briljantne mlade čitaoce:
Šta Maks, Lusi i Oliver sakupljaju u svoju kantu za kompost da bi stvorili magično zlato za kompost?
Odvojite trenutak da razmislite, a odgovor će biti otkriven nakon kratkog putovanja kroz sledeći pasus.

Kako su dani prolazili, nešto neverovatno se dogodilo unutar “Zlatka”. Kuhinjski ostaci i lišće počeli su da se pretvaraju u tamni, mrvljivi kompost – tajno oružje bašte.
Profesor Zelenlist je objasnio: „Ovaj kompost je kao super hrana za biljke. Ona im daje hranljive materije koje su im potrebne da rastu snažno i zdravo.“
Željni da budu svedoci magije na delu, naši eko kompost ratnici odlučili su da koriste svoje kompostno zlato u bašti. Zasadili su šareno cveće, sočan paradajz, pa čak i stabljiku pasulja koja kao da je stigla do oblaka. Zelengrad se pretvorio u magični raj, a sve zahvaljujući moći kompostiranja.

A sada je trenutak koji ste čekali! Odgovor na naše pitanje je: Maks, Lusi i Oliver sakupljaju ostatke voća i povrća, ljuske od jaja i suvo lišće u svoju kantu za kompost da bi stvorili magično zlato za kompost.
Zapamtite, i vi možete započeti svoju avanturu kompostiranja i pretvoriti otpad u nešto divno!
Dok su naši EKO KOMPOST RATNICI nastavili svoje putovanje, shvatili su da kompostiranje nije samo stvaranje prelepe bašte; to je bio i način da se brine o životnoj sredini. Pretvarajući otpad u zlato za kompost učinili su Zelengrad čistijim i zelenijim mestom za sve.
Naša avantura u Zelengradu je došla do kraja, ali vaše putovanje kompostiranjem tek počinje. Hoćete li se pridružiti Maksu, Lusi i Oliveru u pretvaranju otpada u zlato u svom dvorištu?
Magija kompostiranja je u vašim rukama, mladi istraživači…
Srećno kompostiranje!

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here