Home Svet oko nas ZAŠTO TREBA DA JEDEMO ŠLJIVE?

ZAŠTO TREBA DA JEDEMO ŠLJIVE?

41
0

Šljive su hranjivi dodatak uravnoteženoj ishrani, posebno ako se jede cela voćka jer ima kožicu bogatu vlaknima. Šljivine vrednosti su mnogobrojne i pomažu pri zaštiti i održavanju vitalnosti čitavog organizma… ,

Šljive su prepune zaštitnih polifenola koji mogu da pomognu pri sprečavanju kognitivnog pada u starijoj dobi i doprinesu ravnoteži šećera u krvi, regulisanju apetita i smanjenju kardiovaskularnog rizika, piše Sensa.hr.

BOGATE ANTIOKSIDANSIMA

Šljive su prepune biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva – to znači da sprečavaju reakciju kiseonika sa drugim hemikalijama i nanošenje štete ćelijama i tkivima.

Posebno su bogate anticijaninima, jedinjenjima koja su takođe odgovorna za tamnu boju njihove kožice. Zapravo, istraživanja pokazuju da su šljive bogatije ovim zaštitnim jedinjenjima od drugog voća, uključujući breskve i nektarine.

Dugotrajna izloženost oksidativnom stresu povezana je sa razvojem hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, rak, dijabetes tipa 2 i neurodegenerativne bolesti (npr. Alcheimerova bolest). Antioksidansi pomažu u smanjenju rizika od tih bolesti kroz njihovu sposobnost da smanje oksidativno oštećenje.

Antioksidansi, poput vitamina C i vitamina E, igraju važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Oni pomažu u održavanju zdravih imunoloških ćelija i jačaju odbrambene mehanizme tela od infekcija i bolesti.

POMAŽU REGULACIJI ŠEĆERA U KRVI

Šljive su bogate su dijetalnim vlaknima, koja pomažu da se uspori apsorpcija šećera u krvotoku. Kako se vežu za šećere i usporavaju njihov prolaz kroz probavni sistem, pomažu pri održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Zbog niskog glikemijskog indeksa lako se vare. Ako imate dijabetes ili sumnjate na probleme sa nivoom šećera u krvi, pratite unos svih namirnica, uključujući i šljive, i savetujte se sa lekarom ili dijetetičarom.

POMOĆ ZDRAVLJU SRCA

Dobar su izvor kalijuma, minerala koji igra važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska jer učestvuje u održavanju ravnoteže natrijuma u telu i pomaže da se opuste krvni sudovi, čime se može smanjiti krvni pritisak, a čija normalizacija smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Holesterol, jedan od neprijatelja zdravog srca uravnotežuje se delovanjem ove voćke čija dijetalna vlakna mogu da deluju na snižavanje nivoa lošeg holesterola i rizika od stvaranja plaka u arterijama.

PREPORUKA ZA KOZUMIRANJE

Sveže šljive odličan su izbor za među-obrok ili dodatak obrocima, a mogu da se kombinuju sa namirnicama bogatim vlaknima i proteinima da bi se dodatno usporila apsorpcija šećera i poboljšala kontrola šećera u krvi. Na primer, dodajte ih u ovsene pahuljice ili jogurt, ili salate. Ipak, pripazite na sokove i sirupe jer mogu da imaju visok sadržaj šećera, a to je kontraproduktivno.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here